شرح
الگوی هدایت - تحلیل وقایع زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم
الگوی هدایت - تحلیل وقایع زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم
بررسی سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم برای مسلمانان، حائز اهمیت است؛ چراکه چندین هدف را تحقق میبخشد و یکی از مهمترین آنها اقتدا به پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم است که این شناخت از طریق شخصیت، کارها، سخنان و تقریرات ایشان حاصل میگردد. با بررسی سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم، مسلمانان نسبت به ایشان بیش از پیش احساس محبت میکنند و این محبت، در وجودشان رشد مینماید. همچنین با بررسی زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم با زندگی یاران آن حضرت که در کنار او جهاد نمودند نیز آشنا میشود و این بررسی، او را به دوست داشتن آنان و حرکت در مسیر آنها و پیروی از راهشان فرا میخواند. سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم، زندگی آن حضرت را با تمام جزئیات از ولادت تا وفات از جمله : کودکی، جوانی، زندگی، دعوت و جهاد و شکیباییها و پیروزیهایش بر دشمنان را برای مسلمانان، روشن مینماید و این مسئله اثبات میگردد که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم علاوه بر مسئولیت خطیر رسالت، پدر، همسر، رهبر، نظامی، حاکم، سیاستمدار، مربی، دعوتگر و زاهد و قاضی نیز بوده است. بنابراین، مسلمانان تمامی خواستههای خویش را در سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم مییابند.
دعوتگر در سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم روشهای دعوت و مراحل آن را میآموزد. با شیوه مناسب برای هر مرحله از مراحل دعوت، آشنا میشود و از این راهکارها در چگونگی ارتباط با مردم و دعوت آنها به اسلام استفاده مینماید و به کوشش بزرگی که رسول اکرم برای اعلای کلمه الله مبذول داشته است، پی میبرد و میداند که در برابر مشکلات و موانع و دشواریها چگونه عمل کند و موضع درستی که در برابر سختیها و مشکلات باید اتخاذ شود، کدام است؟
مربی، در سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم درسهایی در مورد تربیت و چگونگی تأثیر گذاشتن بر مردم به طور عموم و بر صحابه به طور خاص مییابد و به این موضوع پی میبرد که چگونه از آنها نسل تربیت یافته و بینظیری به وجود آورد و امتی ساخت که امر به معروف نهی از منکر میکند و به خدا ایمان دارد و به وسیلة آنان دولتی تشکیل داد که عدالت را در شرق و غرب عالم، گسترش داد.
فرماندهان نظامی در سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم با نظمی دقیق و برنامهای هدفدار در فنون فرماندهی لشکرها و قبایل و ملتها و امتها آشنا میشوند و نمونههای روشنی در برنامهریزی و دقت در به کارگیری و اجرا نمودن طرحها مییابند و به این موضوع پی میبرند که پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم برای تبلور مبادی عدالت و احیای قواعد شورا و نظام مشورتی میان لشکر و فرماندهان و حاکم و مردم، سعی و تلاش بیوقفه مینموده است.
سیاستمداران نیز از سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم نحوة رفتارش را با سرسختترین دشمنان سیاسیاش میآموزند؛ دشمنانی مانند عبدالله بن ابی بن سلول که اظهار اسلام میکرد و در درون خود، کفر و دشمنی با پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم را پنهان مینمود و علیه او توطئه میکرد و اقدام به شایعه پراکنیهایی میکرد که موجب ناراحتی رسول اکرم میگردید و هدفش این بود تا پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم را مستأصل سازد و مردم را از او گریزان و متنفر کند، اما پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم چگونه با او رفتار کرد و چگونه او را با کینههایش تحمل نمود تا اینکه سرانجام، حقیقت برای همه آشکار شد و مردم او را ترک گفتند. حتی نزدیکترین افرادش او را رها کردند و همه مطیع دستور و فرامین پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم گشتند.
علما نیز از سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم آنچه را که به آنان در فهمیدن و فهماندن کتاب خدا کمک مینماید میآموزند؛ زیرا عمل پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم تفسیر قرآن کریم است و در سیره، میتوان به اسباب نزول آیات پی برد بنابراین، آشنایی با زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم علما و دانشمندان را برای فهمیدن و فهماندن آیات قرآن و استدلال از آن و به سربردن با حوادث آن، یاری میکند و آنها احکام شرعی و اصول سیاست اسلامی را از آن، استخراج مینمایند و به معارف درستی در علوم مختلف اسلامی دست مییابند و در پرتو سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم است که علما، ناسخ و منسوخ و دیگر علوم را درک مینمایند و روح اسلام و اهداف والای آن را درمییابند. همچنین انسانهای متّقی و پرهیزگار با مفاهیم زهد و حقیقت و هدفش آشنا میشوند.
سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم برای تاجران نیز الگو و نمونه است؛ چراکه تاجران، از سیره، مقاصد تجارت و قوانین و راههای آن را میآموزند و آنهایی که گرفتار مشکلات هستند، بالاترین درجات صبر و پایداری را از سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرا میگیرند و در نتیجه ارادههایشان برای حرکت در راه دعوت به اسلام، تقویت میگردد و اعتمادشان به خداوند عزوجل بیشتر میشود و به طور حتم به این نکته پی میبرند که سرانجام، از آن پرهیزگاران است.
آخرالامر اینکه امت، از سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم آداب والا و اخلاق پسندیده و عقاید سالم و عبادت درست و روح بلند و پاکیزگی قلب و محبت جهاد در راه خدا و شوق شهادت را میآموزد. بدین جهت بود که علی بن الحسین فرمود: «ما غزوههای پیامبر را همانند سورههای قرآن یاد میگرفتیم» و از محمد بن عبدالله شنیدم که به نقل از عمویم زهری میگفت: در دانش غزوهها، دانش دنیا و آخرت نهفته است و اسماعیل بن محمد بن سعد بن ابی وقاص گفت: «پدرم جنگهای پیامبر را به ما میآموخت و آن را برای ما تکرار میکرد» و میگفت: «اینها شاهکار پدرانتان است، آنها را از یاد نبرید.»
بررسی سیره و رهنمودهای پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در تربیت امت و تشکیل حکومت، به علما و رهبران و فقها وحاکمان کمک میکند تا با شناسایی عوامل پیشرفت و سقوط، راه قدرت یافتن اسلام و مسلمانان را دریابند و با شناخت کامل سیرت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم در تربیت افراد و پرورش انسانهای مؤمن و احیای جامعه و برپایی دولت، آشنا شوند و مسلمانان حرکت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم را در تمامی مراحل دعوت و توانایی او را در مواجه شدن با روشهای مشرکان دربارة مبارزه با دعوت، میشناسند و برنامهریزی دقیق اورا در هجرت به حبشه و تلاش ایشان برای قانع کردن اهل طائف با دعوت و عرضه کردن اهداف خود در موسم حج بر قبایل و دعوت تدریجی آن حضرت از انصار، برای پذیرفتن اسلام و سپس هجرت مبارک ایشان به مدینه را مشاهده مینمایند.
کتابخانۀ عقیده در این روزهای فرخنده که مصادف با میلاد با سعادت پیامبر بزرگوار اسلام صلی الله علیه وآله وسلم می باشد یکی از بهترین کتابهایی را که در مورد سیرت آنحضرت نوشته شده خدمت شما عزیزان معرفی می کند.
شما می توانید با فشار بر روی اسم کتاب آنرا از بخش سیرت و سنت نبوی دریافت نمایید.
الگوی هدایت - تحلیل وقایع زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم