تفاصيل الخبر
کتابِ بازسازی باورها
کتابِ بازسازی باورها
مهمترین و محوریترین عامل تاثیرگذار در شکلگیری «بینش، منش و روش» و نوع تعامل در عرصههای گوناگون زندگی، ماهیت دین، مکتب، اندیشه و فلسفه ای است که انسان به آن باور پیدا میکند و دریچهای برای نگاه به «خدا، جهان و انسان» و روابط آنان با یکدیگر قرار میدهد. از آنجا که بدون پذیرش و قناعت درونی هیچ دین و مکتبی نمیتواند باورها، رویکردها و رفتارهای آدمیان را به صورت مطلوب تحت تاثیر خود قرار بدهد، آفریدگار انسان و جهان او را در انتخاب دین و مکتب و فلسفه زندگی «آزاد» گذاشته است، همانگونه که میفرماید: (وَقُلِ الْحَقُّ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ شَاءَ فَلْيُؤْمِنْ وَمَنْ شَاءَ فَلْيَكْفُرْ) (الكهف: ٢٩( (ای پیامبر!) به ایشان ابلاغ کن که (دین) درست و حق همان دین فرود آمده از جانب پروردگارتان است، پس هرکس میخواهد ایمان بیاورد، و هرکس که میخواهد کافر شود»...
اما پیش شرط لازم برای استفاده درست از «آزادی» و انتخاب صحیح نوع زندگی، «آگاهی» از ماهیت دین و محتوای مکتبی است که برگزیده میشود، اگر انسانها با بانی، مبانی، محاسن و ویژگیها و نقش و ماحصل کوتاه و دراز مدت گزینههایی که پیش رو دارند آشنا نباشند و نقاط «قوت و ضعف، سود و زیان و مصلحت و مفسدت» مترتب بر آنها را از منابع مورد اعتماد نشناسند، و آگاهانه- و به تعبیر قرآن علی بصیره در باره این انتخاب مهم حساس و سرنوشت ساز خود تصمیمگیری نکنند و جوانب فردی، اجتماعی، فکری و رفتاری زندگی خود را با توجه به اولویتها و اهداف آن آیین برنامه ریزی و ساماندهی ننمایند، و انتظارات خویش را با بهرهگیری از تواناییهای مادی و معنوی خود در جهت تحقق اهداف کوتاه و دراز مدت دین برگزیده خود، پیگیری نکنند و در مسیر عمر و پیش از پایان آن، هدف از آفرینش خود را درنیابند و به مسئولیتهایشان عمل نکنند، خام و خوار و خُرد از بیرون خاک به درون آن نقل مکان خواهند کرد و فرصتگرانبها و تکرارناشدنی عمر را به سادگی از دست خواهند داد.
اینجاست که نقش و اهمیت کار اصحاب «رسالت، اصلاح و هدایت» و در رأس آنها انبیای الهی در جهت تبیین خدا پسندانه دین و تعالیم تعالی بخش آن بیشتر معلوم میشود.
امروزه بسیاری از ادیان و مکاتب و فرهنگها برای عرضه جهانی آنچه در بساط دارند، از پیشرفتهترین امکانات علمی و رسانهای بهره میگیرند؛ هرچند این حق مسلم آن هاست، اما اشکال کار در این است که متاسفانه بیشترشان به عرضه کالای فکری و فرهنگی خویش اکتفاء نکرده و در رقابتی غیرمنصفانه و غیراخلاقی به تخریب و تحریف باورها، فرهنگ و تاریخ و دستآوردهای دیگر ادیان و مکاتب اقدام نموده و در پارهای از موارد با زیر پانهادن اصل «آزادی انتخاب دین و مکتب» از راهکارهای غیراخلاقی همچون: توطئههای سیاسی، تهاجم نظامی و حربههای اقتصادی بهره گرفته و با زیرپانهادن تمامی معیارهای مقبول و موجود در ادیان و مکاتب و دور زدن قوانین و مقررات پذیرفته شده جامعه جهانی، برای تحمیل باورها و فرهنگ خود بر دیگران تلاش میکنند که قضیه «جهانیسازی» و تلاش برای تحمیل فرهنگ آمریکایی و غربی بر ملتهای غارتشده جهان سوم، بخشی از آن تلاشهای متضاد با «کثرتگرایی» و دمکراسیخواهی است.
خردمندان و میانه روان دو مذهب «شیعی و سنی» تاکنون گامهایی را هرچند در عمل کافی به نظر نمیرسند در این راستا برداشته و تلاشهایی را صورت داده اند که آخرین آنها نشست «مجمع جهانی تقریب بین مذاهب» و «اتحاد جهانی علمای مسلمان» در کشور قطر و مناظره مستقیم هاشمی رفسنجانی و دکتر قرضاوی در تلویزیون الجزیره بود که تا حدودی میتوانند جای امیدواری باشند.
اما گرایشهایی از فریقین با توجه به باورهای «دگم و تمامیت خواهانه» خویش بدون توجه به بسیاری از نصوص غیرقابل انکار و رهنمودهای ائمه دین و دیدگاههای اهل «اعتدال و اصلاح» دو طرف هرچند گاهی به بهانههای مختلف اقدامات ناصوابی را صورت میدهند، و خواسته یا ناخواسته پایشان درلای دامهای شیاطین پیدا و پنهانگیر میافتد و برطبل تفرقه میکوبند، و همه چیز را فدای توهمات خویش مینمایند.
این کتاب در مورد عوامل پیدایش فرقه ها و بعد از آن مسأله خلافت و امامت و اینکه چه کسانی اهل بیت هستند بحث میکند. سپس در مورد صحابه و رابطه آنها با اهل بیت مناقشه میکند. از دیگر موضوعات بسیار جالب این کتاب بررسی مهدویت و پاره ای از مسائل فقهی و توسل و استعانت می باشد. و در پایان کتاب منشور وحدت واقعی را بیان می کنند.
نویسنده این کتاب درباره ی این تألیفش می گوید: (در اینجا توضیح این مطلب را نیز بر خود لازم میبینم که تحقیقات صورت گرفته، در این کتاب اساساً مدیون زحمات نویسندگان منابع اصلی آن به ویژه آقایان: «ابراهیم توحیدی» نویسنده پرتلاش و ناآشنای کتاب «عیانات» و استاد «احمد کاتب» پژوهشگر شیعی عراقی و نویسنده کتاب «سیر دگرگونی اندیشه شیعی» و آیة الله سید ابوالفضل برقعی در کتاب: «عرضه روایات اصول بر قرآن و عقول» است، اما کار اینجانب در «تعدیل، تبویب، تلخیص و ویرایش» مطالب آنان خلاصه میشود).
برادران و خواهران گرامی می توانند کتابِ بازسازی باورها را از بخش رد شبهات کتابخانه عقیده دریافت نمایند.