 وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَکِيمُ) فاطر: ٢ 
«خداوند (درِ خزائن) هر رحمتي را براي مردم بگشايد، كسي نمي‌تواند (آن را ببندد و) از آن جلوگيري نمايد، و خداوند هر چيزي را كه باز دارد و از آن جلوگيري كند، كسي جز او نمي‌تواند آن‌را رها و روان سازد، و او توانا و كار بجا است. (لذا نه در كاري در مي‌ماند، و نه كاري را بدون فلسفه انجام مي‌دهد)». ‏
در پایان این مقدمه، باری دیگر به کوتاهی‌های خود اذعان می‌کنم و خاشعانه، به فضل و احسان خداوند سبحان اعتراف می‌نمایم؛ زیرا هر چه دارم، از اوست و تنها اوست که توفیق و یاری می‌دهد. پس در آغاز و پایان، سپاسگزار او هستم و با توسل به نامهای نیکش، از او می‌خواهم که این عمل ناچیز را مخلصانه قرار دهد و آن‌را برای بندگانش مفید بگرداند. و هر حرفی را که نوشته‌ام، به عنوان یک نیکی در دفتر اعمالم ثبت بفرماید و به برادرانی که در نگارش این کتاب با من همکاری داشته‌اند، اجر و پاداش فراوان عنایت نماید. ضمناً درخواست من از برادران و خواهرانی که این کتاب به دستشان می‌رسد، این است که مرا در دعاهایشان یاد کنند و مرا از یاد نبرند.
(رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِکَ فِي عِبَادِکَ الصَّالِحِينَ) النمل: ١٩ 
«‏پروردگارا! چنان كن كه پيوسته سپاسگزار نعمتهايي باشم كه به من و پدر و مادرم ارزاني داشته‌اي، و (مرا توفيق عطاء فرما تا) كارهاي نيكي را انجام دهم كه تو از آن‌ها راضي باشي (و من بدآن‌ها رستگار باشم)، و مرا در پرتو مرحمت خود از زمره بندگان شايسته‌ات گردان». ‏
سبحانک اللهم و بحمدک أشهد أن لا اله الا أنت أستغفرک و أتوب الیک، وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمین .

علی محمد محمد صلابی
13 رمضان 1422 هـ. ق 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) مسلم (4/1963، 1964)
2) شرح السنه: بغوی (1/214)
3) سنن ابی داود (4/201) ترمذی (5/44)؛ این حدیث، حسن و صحیح است.
4) صحيح سنن الترمذي: ألباني (3/200 ) .
5) بخاری ش (3689)؛ مسلم، ش (2398)
6) مسلم ش 2393 .
7) مسلم (2393)
8) الاحسان فی صحیح ابن حبان (15/309)
9) منظور عدم مجازات سارق است که مطابق قانون شرع، قطع دست از مچ می‌باشد (ویراستار).
10) جزیه، عبارتست از مقدار مشخصی پول یا کالا که کافر ذمی (کافری که در سرزمین اسلامی زندگی می‌کند) به مسلمانان می‌پردازد و در واقع جایگزین زکاتی است که مسلمانان پرداخت می کنند (ویراستار).ابن عباس(رض) می‌گوید: مردی نزد عمربن خطاب(رض) آمد و گفت: زنی برای معامله‌ی(1)  خرما نزد من آمد و من او را به اتاقکی بردم و او را بوسیدم، ولی با او نزدیکی نکردم. عمر(رض) گفت: «وای بر تو! ممکن است شوهرش در راه خدا باشد». تا این که این آیه نازل شد: 
(وَأَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّيْلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ذَلِکَ ذِکْرَى لِلذَّاکِرِينَ) هود: ١١٤ 
«در دو طرف روز و در اوایل شب، چنان که باید، نماز را به جای آور؛ بی گمان نیکیها، بدیها را از میان می‌برد. همانا در این (سفارشهای آسمانی) اندرز و ارشاد کسانی است که پند می‌پذیرند و خدای را به یاد می‌دارند».
آن مرد گفت: ای رسول خدا! آیا این، ویژه من است یا برای همه مردم می‌باشد؟ عمر(رض) با دستش به سینه آن مرد زد و گفت: نه، این مخصوص تو نیست؛ بلکه برای همه‌ی مردم است. رسول خدا(ص) فرمود: «عمر راست گفت».(2) 
--------------------------------------------------------------------------------------------
1) به روایتی برای خریدن خرما
2) مسند احمد (4/41)؛ شماره 2206؛ شیخ احمد شاکر، سند آن‌را صحیح دانسته است.عمرو بن عاص شیوه‌های گوناگونی از تاکتیکهای نظامی را در مصر تجربه کرد از جمله:هنگامی که مقوقس به زنان دستور داد تا بر دیوارهای قلعه‌ی بابلی‌ها بایستند و پشت به سوی مسلمانان بکنند (تا آن‌ها متوجه زن بودن آن‌ها نشوند) و به مردان دستور داد تا مسلح به سوی مسلمانان بایستند و هدفش با این کار ترسانیدن مسلمانان بود، عمرو کسی نزد او فرستاد و گفت: من متوجه رفتار شما شدم و باید بدانید که هیچ گاه سبب پیروزی ما کثرت افراد ما نبوده است. ما با همین وضعیت، پادشاه شما را با سرنوشتی که دچار آن گردید، مواجه ساختیم. 
مقوقس به اطرافیانش گفت: این‌ها راست می‌گویند، پادشاه ما را از پایتخت حکومتش به قسطنطنیه فراری دادند، پس ما باید به طریق اولی عبرت کنیم.
عمرو از آن دسته از فرماندهان بود که برای مرعوب ساختن دشمن و از بین بردن روحیه‌ی جنگی آنان از جنگ روانی استفاده می‌کرد. همچنین در جنگها با توکل بر خدا و به وسیله‌ی خرد توانا و شمشیر خود به هدف خویش که همان پیروزی نهایی بر دشمن بود، می‌رسید.(1) 
-----------------------------------------------------------------------------------------
1) الحرب النفسية، الدكتور أحمد نوفل: ص174 .عمرو این تاکتیک را در معرکه‌ی عین شمس تجربه کرد. و سرانجام نقشه‌اش عملی شد و به پیروزی کامل نیروهایش انجامید. او شب هنگام مکان‌های مناسبی را برای کمین زدن در نظر گرفت و ساعت حرکت نیروها یا ساعتی که می‌دانست دشمن در آن ساعت مشغول کارهای خود می‌باشد، تعیین کرد. و نقاط آسیب‌پذیر دشمن را نیز شناسایی نمود و در وقتی از پیش تعیین شده بدون این که دشمن متوجه شود، حمله را آغاز نمود و بهترین و موفقیت آمیزترین عملیات از نوع خود را به نمایش گذاشت.(1)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) الفن العسكري الإسلامي ص320 .عمرو در اثناء محاصره‌ی قلعه‌ی بابلی‌ها از این تاکتیک استفاده نمود. هنگامی که رومیان تحت محاصره، مطمئن بودند که مسلمانان به آنان دست‌رسی نخواهند داشت، چرا که دارای دژهای محکم با انواع امکانات جنگی و آذوقه بودند. علاوه بر این‌ها در اطراف قلعه موانع غیر قابل نفوذی گذاشته بودند از جمله گودالی حفر کرده و آب را در آن رها نموده بودند و پس از خشک شدن آب، گِل و لای زیادی باقیمانده بود. با این همه ناگهان شبی توسط زبیر بن عوام و همراهانش غافلگیر شدند که بر فراز دیوارهای قلعه تکبیر گویان شمشیر بر دشمن کشیدند و دشمن چاره‌ای جز تن دادن به صلح و تسلیم نداشت و مسلمانان فاتحانه وارد قلعه شدند.(1)
-----------------------------------------------------------------------------------------
1) الفن العسكري الإسلامي ص320 .عمرو در محاصره‌ی کریون و اسکندریه از همین تاکتیک استفاده نمود. او بعد از این که متوجه صعوبت امر در پیروزی بر رومیان ساکن پشت درهای قلعه‌های محکم و قوی گردید به زد و خوردهای پراکنده با دشمن پرداخت و فقط یکبار به قلعه حمله برد و موفق نشد. آن‌گاه دست از حمله کشید و فقط به زد و خوردهای جزیی با افراد دشمن ادامه داد تا گذر زمان و تمام شدن ذخیره‌های دشمن و کم شدن حوصله‌ی نیروهایش کارساز واقع بشود و چنین هم شد. چنان که هنوز چند روزی از محاصره نگذشته بود که رومیان به عزم راسخ مسلمانان و استقامت آنان یقین کردند و ناچار ا