س به(سنّت) من چنگ زند از من است و هركس از آن روي برتابد از من نيست»
طحاوي از حضرت رسولص روايت كرده است كه فرمود:
« ستّهٌ لعنهم الله و كلّ نبيٍ مجاب: الزائد في كتاب الله و المكذب بقدر الله و المتسلط بالجبروت يذلُّ به من اَعزَّ الله و يعزُّ به من اذلَّ الله و التاركُ لسنّتي و المستحل لحرم الله و المستحيل من عترتي ما حرم الله»(31)  
شش چيز است كه خدا و پيامبران که مجاب الدّعوه هستند بر آن نفرين كرده‎اند: آنكه چيزي بر كتاب خدا چیزی بيفزايد، يا قضا و قدر الهي را دروغ انگارد و كسي كه به زور بر مردم چيرگي يافته است و سعي مي كند ذليل و خوار گرداند كسي را كه عزيز و بزرگ است و عزيز و بزرگ گرداند كسي را كه خدا خوار كرده است، و نفرين شده است كسي كه سنّت من را دور اندازد و حرام شده هاي الهي را حلال انگارد و از سنّت و روش من آنچه را خدا حرام كرده است حلال بدارد».
و در روايت ابي بكر ثابت خطيب آمده است:« ستهٌ لعنهم الله و لعنتهم و فيه و الراغب عن سنّتي الي بدعة»(32)   شش دسته هستند كه خداوند‌ آنان را نفرين كرده است و من نيز ـ و در آن آمده است: كسي كه از سنّت من به بدعت روي برتابد.
در كتاب طحاوي از حضرت رسولص روايت شده است كه فرمود:
« ان لكلّ عابدٍ شرّه و لکلّ شرّه ٍفتره فامّا الي سنّتي و امّا الی بدعه، فمن کان فتذته الی سنّتی، فقد اهتدي و من كانت فترته الي غير ذالك فقد هلك»(33)  
براي هر زاهدي و عبادتي و نشاطي هست و پس از هر نشاطي آرامشي و سستي، حال با فروكش كردن به طرف سنّت خواهد بود يا بدعت. پس كسي كه آرامش و سكونش به جانب سنّت من باشد هدايت يافته است و هركس آرامش و سكونش به غير از اين سنّت باشد هلاك گشته است.
در كتاب معجم بغوي از مجاهد روايت شده است كه گفت:« من و يحيي بن حميده به نزد مردي از انصار از اصحاب حضرت رسول رفتيم: او گفت: از افرادی نزد حضرت رسول نام برده شد که شب بیدار و روز روزه دارند.پس رسول خدا گفت:
« لكنّي انام و اصلّي و اصوم افطر فمن اقتدي بي فهو منّي و من رغب عن سنّتي فليس منّي انّ لكل عاملٍ شرّه ثم فتره فمن كانت فترته الي بدعه فقد ضلّ و من كانت فترته الي سنّه فقد اهتدي»(34)  
ولي من مي خوابم و متناوب نماز مي خوانم. گاه روزه مي گيرم و گاه روزه نيستم. هركس به من اقتدا كند از من است و هركس از سنّت من روي برتابد از من نيست. براي هر فرد عامل به سنّت در ابتدا نشاطي و پس از آن سكون و آرامشي است. هركس كه سكون و آرامشش به سوي بدعت باشد گمراه شده است و هركس سكون و آرامشش به سمت سنّت باشد هدايت يافته است»
از ابن وائل و او هم از عبدالله بن مسعود روايت كرده است كه حضرت رسولص فرمود: «انّ اشدَّ الناس عذاباً يوم القيامة رجلٌ قتل نبياً او قتله نبيٌ و امام ضلالة و ممثّل من الممثلين»(35) 
شديدتر مردم از لحاظ عذاب روز قيامت: مردي است كه پيامبري را بكشد يا به دست پيامبري كشته شود و پيشرو گمراهي و كسي كه تصويرگري و پيكره تراشي كند»
در كتاب« منتقي حديث از خيثمه» از سليمان و او هم از عبدالله بن مسعود روايت كرده است كه حضرت رسولص فرمود: 
«سيكون من بعدي امراء يوخرون الصلاة عن مواقيتهما فيحدثون البدعة»
قال عبدالله بن مسعود: فكيف اضع اذا ادركتم؟
قال: سالني يا ابن ام عبد كيف تصنع لا طاعه لمن عصي الله»(36) 
بعد از من پادشاهاني خواهند آمد كه نماز را سر وقت نمي خوانند و بدعتهايي را در دين وارد مي كنند. عبدالله بن مسعود گفت: وقتي چنين پادشاهي ديديم چكار كنيم؟ فرمود: اي برادر، از من مي پرسي كه بنده در آن هنگام چكار بكند( بدان) كسي كه نافرماني خدا را بكند نبايد از او پيروي كرد.
در صحيح ترمذي از ابی سعيد خدري روايت شده است كه حضرت رسولص فرمود:
«مَن اكلَ طيّبا و عملَ في سنّه و آمنَ الناس بوائقه دخل الجنة فقال رجل: يا رسول الله ان هذا اليوم في الناس لكثير.قال:« و سيكون في قرون بعدي»(37) 
هركس روزي حلال بخورد و به سنّت عمل كند و مردم از سختي¬ها و بلاي او در امان باشند داخل بهشت خواهد شد.
مردي پرسيد: اي رسول خدا رسیدن چنين روزهايي زیاد طول خواهد کشید فرمود: اين مسایل، قرنهاي بعد از من خواهد بود.
در كتاب طحاوي از عبدالله بن عمرعاص روايت شده كه حضرت رسولص فرمود:
« كيف بكم و بزمان- اَو قال يُوشك اَن ياتي زمانٌ يُغَربَلُ الناسَ فيه غربلهٍ و تبقي حُثالَه من الناس قد مَرجَت عهودهم و اماناتهم و اختلفوا فصاروا هكذا و شبك بين اصابعه» قالو: كيف بنا يا رسول‎الله! قال: «تاخذون بما تعرفون و تذرون ماتنكرون و تقبلون علي امر خاصتكم و تذرون امر عامتكم»(38)  
چگونه خواهید بود شما و زمانه يا فرمود: نزديك است زماني بر مردم فرا رسد كه برگزيدگان و نيكان آن¬ها از بين بروند و افراد پست و بدكار شان باقي بماند و پيمان و عهد‎هايشان و امانت دادن شان به هم در آميزد و دچار اختلاف شوند و اينگونه شوند آنگاه بند انگشتانش را در هم كرد»
گفتند: اي رسول خدا آن وقت ما چه كار كنيم؟ فرمود: چنگ يازيد به آن چه بدان آگاهيد و رها سازيد چيزي را كه برايتان ناشناخته است.
و آنچه را كه خواص علمي و ديني شما مي گويند بپذيريد و آنچه راي عوام برآن است رها سازيد.
ابن وهب در حديثی مرسل(39)  از حضرت رسول روايت كرده است كه فرمود:
ايّاكم و الشّعاب قالوا: ما الشّعاب يا رسول الله قال: اهل الهواء.
فرمود: بپرهيزيد از شعاب. گفتند: اي رسول خدا، شعاب چيست؟
فرمود: ياران هوا و پيروان آرزوهاي نفساني.
او روايت كرده است كه فرمود:
«ان الله ليدخل العبد الجنة بسنّته يتمسك بها»(40) 
خداوند بنده را به بهشت خواهد فرستاد با چنگ يازي عبد به سنّت»
در كتاب« السنة» نوشته¬ی آجري از طريق وليد بن مسلم آمده است كه ثور بن يزيد از خالد بن معدان و او هم از معاذ بن جبل روايت كرده است كه حضرت رسولص فرمود: 
«اذا حدث في امّتي البدعُ و شُتم اصحابي فَلیظهَر العالم علمه، فمن لم يفعل ذالك منهم فعليه لعنةالله و الملائكه و الناس جميعاً»(41) 
هرگاه در ميان امتم بدعت هایی پديد آمدند و يارانم مورد شماتت و نكوهش واقع شدند، بايد علماي دين علم خود را آشكار و اعلام كنند و هركس از آنها اينگونه نكند پس لعنت خدا و فرشتگان و تمامي مردم بر او باد!
عبدالله بن حسن مي گويد: به وليد بن مسلم گفتم: منظور از اظهار علم چيست؟
گفت: اظهار سنّت و كثرت احاديث.
و انسان موفق و آگاه بايد بداند، بعضي از احاديثي كه در صفحات پيشين صحّت آن¬ها جای تردید دارد، امّا آورده شدن آنها عمل به چيزي است كه محدّثان آن را در احاديث ترغيب و ترهيب و درست دانسته‎اند. وقتي كه نكوهش بدعتها و بدعت گزاران با ادلّه قرآني و احاديث صحيح حضرت رسول ثابت شد. آنچه افزون بر آن باشد (از احاديث ضعيف) هيچ اشكالي نداردـ براي تكميل بحث- اگر خدا بخواهد(42) 
----------------------------------------------------------------------------------
1) روایت از بخاری (2697) و مسلم(1718/17).
2) روایت از مسلم (1718/18).
3) منابع روایتی این حدیث قبلا ذکر شد.
4) نسائی(3/188-189).
5) موقوف: روایتی است که فقط به صحابی متصل می شود و از او نمی گذرد.( مترجم)
6) مرفوع: حد