681

مشخصات کتاب

حجاب چرا؟




تأليف:

محمد اسماعيل مقدم


مترجم:

عبدالقادر ترشابي

خطاب به مخدرات [۱] اسلام

ای ردایـت [۲] پـرده‌ی نـاموس مـا
تاب تو سرمایه‌ی فانوس ما
طینت پاک تو ما را رحمت است
قوت دین و اساس ملت است
ج کودک ما چون لب از شیر تو شست
لا اله آموختی او را نخست
می‌تراشد مهر تو اطوار [۳] ما
فکر ما گفتار ما کردار ما
ج برق ما کو در سحابت آرمید
بر جبل رخشید و در صحرا تپید
ای امین نعمت آئین حق
در نفس‌های تو سوزد دین حق
دور حاضر تر فروش و پرفن است
کاروانش نقد دین را رهزن است
کور و یزدان ناشناس ادراک او
ناکسان زنجیری پیچاک او
چشم او بیباک و ناپرواستی
پنچه‌ی مژگان او گیراستی
صید او آزاد خواند خویش را
کشته‌ی او زنده داند خویش را
آب بند نخل جمعیت توئی
حافظ سرمایه‌ی ملت توئی
از سر سود و زیان سودا مزن
گام جز بر جاده‌ی آبا مزن
هوشیار از دستبرد روزگار
گیر فرزندان خود را در کنار
این چمن زادان که پر نگشاده اند
ز آشیان خویش دور افتاده‌اند
فطرت تو جذبه‌ها دارد بلند
چشم هوش از اسوه‌ی زهرا مبند
تا حسینی شاخ تو بار آورد
موسم پیشین بگلزار آورد

اقبال لاهوری

[۱] مخدرات:‌ جمع مخدره یعنی زنانی كه در حجاب و پرده هستند. [۲] ردا: ‌چادر. [۳] اطوار:‌ جمع طور، ‌نوع‌ها، روش‌ها.

مقدمه‌ی مترجم

خدا را سپاس می‌گوییم که در تاریکی و ظلمت این قرن، همچنان گروهی پرچم هدایت و حق را بدوش می‌کشند. و در میان تبلیغات مسموم استعمار جهانی و ضربات پی‌درپی آنان به جسم زخمی و خستة امت اسلامی، پیش می‌روند. خدا را سپاس می‌گوییم كه در این زمان پر فتنه و فساد، زمانی كه تمسک به دین، مانند چنگ زدن به شراره‌های آتش است، تعدادی قابل توجه از خواهران مسلمان، معتقد به اصول و مبادی‌اند و علاقه دارند تا حجاب شرعی را كه قلعه‌ای محكم در برابر فساد جامعه اسلامی است، حفظ نمایند. بله، دستهای پلید استعمارگران غرب و پیروان آنها دست به كار شده است تا با روشهای مختلف، جامعة اسلامی را به فساد و فحشاء بكشد. یكی از این روشها، برداشتن حجاب است كه دشمن در این قرن اخیر برای برداشتن حجاب از هیچ كوششی دریغ ننموده است. گاهی حجاب را مخالف آزادی و گاهی، علامت تحجر و ارتجاع و گاهی، عقب‌افتادگی و بازگشت به هزار و چهارصد سال پیش و گاهی هم بی‌حجابی را ارتقاء و پیشرفت و تمدن نام نهاد. همة این تلاشها برای این بود تا زن مسلمان را از حجاب، عاری نماید و بی‌حجابی را در جامعة اسلامی رواج دهد. و از این طریق، به نوایای شوم خویش برسد. دشمن هرچند در این زمینه پیشرفت‌هایی نمود اما از طرفی دیگر با مقاومت بسیاری از زنان مسلمان مواجه شد به طوری كه آنها فریب این شعارهای پر زرق و برق را نخوردند و دانستند كه غرب در ادعای آزادی زن، دروغ می‌گوید. و در این راستا، هدفی جز برآورده كردن اهداف و منافع خود ندارد. آنجایی كه دختران مسلمان در فرانسه، آلمان و تعدادی از كشورهای اروپایی از رفتن به مدرسه به خاطر حجاب شرعی‌شان و استفاده از روسری، منع شدند. و زن مسلمان از حضور در پارلمان تركیه به خاطر داشتن روسری منع گردید و دهها مورد دیگر، همه و همه،‌ نفاق و دوگانگی غرب را در برابر آزادی، ظاهر و آشكارتر كرد.

پس ای خواهر مسلمان! آنهایی كه به نام آزادی و دموكراسی می‌خواهند عزت و كرامت و حرمت اسلامی‌ات را پایمال نمایند و تو را به كوچه و خیابان بكشند، دلسوز و خواهان آزادی‌ات نیستند بلكه می‌خواهند جامعه اسلامی را به فساد بكشند. پس بر تو است كه با حفظ حجاب اسلامی،‌ ارزشهای اسلامی را حفظ كنی زیرا تو، نصف امتی. و نصف دیگر امت از تو به دنیا می‌آیند. در نتیجه، تو همه امتی.

كودكان مسلمان در دامن تو تربیت می‌شوند و در واقع آینده جامعه اسلامی به وسیله تو قلم زده می‌شود. حجاب تو قلعه‌ای محكم در برابر از هم‌پاشیدگی جامعه اسلامی است.

از آنجایی كه حجاب، در جامعه اسلامی نقش مهمی ایفا می‌كند و بسیاری از خواهران مسلمان می‌خواهند شناخت و آگاهی بیشتری در مورد این فریضه اسلامی داشته باشند، این رساله كوچک را ترجمه نمودم تا خواهران مسلمان فارسی زبان با فضایل حجاب، مشكلات بی‌حجابی و شرایط حجاب شرعی، آشنایی پیدا كنند. این رساله بسیار مختصر در واقع شرایط حجاب را به طور مختصر بیان نموده است تا خواهران عزیز آنها را بدانند و به آن، عمل كنند. امیدوارم مورد استفاده آنان قرار گیرد و خداوند روز قیامت آن را در ترازوی اعمال نیک ام قرار دهد. در پایان، مرا از دعای خیر خود، فراموش نكنید.

و آخر دعو انا أن الحمد لله رب العالمین

عبدالقادر ترشابی

بسم الله الرحمن الرحیم

مقدمه‌ی مؤلف

الحمدلله رب العالـمين، الرحمن الرحيم، مالك يوم الدين، والعاقبة للمتقين، و لا عدوان إلا على الظالـمين.

اللهم صل وسلم وبارك علی عبدك ورسولك محمد وعلی آله وصحبه أجمعين، أما بعد:

قانون اسلامی به زن مسلمان توجه خاص و فوق‌العاده‌ای نموده است تا عفت و پاكدامنی، حرمت و كرامت و جایگاه بلندش را حفظ نماید. و محدودیت‌هایی كه در لباس و زینت زن قرار داده شده است، فقط برای جلوگیری از فسادی است كه در نتیجه آشكار كردن زینت به وجود می‌آید. لذا آنچه اسلام آورده است، آزادی زن را محدود نمی‌كند، ‌بلكه وی را از سقوط در عمق منجلاب خواری و ذلت و گرداب ابتذال، حفظ می‌نماید تا به صورت نمایشی برای چشم‌چرانان در نیاید. ما در این مختصر، برای تشویق به حجاب، به ذكر فضایل آن پرداخته و به عاقبت و انجام خوب آن، بشارت می‌دهیم. همچنین، عیوب و بدیهای بدحجابی را یادآوری نموده و از عاقبت و سرانجام بد آن در دنیا و آخرت هشدار می دهیم تا از بدحجابی دوری كرده و به حجاب روی آورید. خداوند نیت‌ها را بهتر می‌داند. او ما را كافی است و بهترین كارساز است.

فضائل حجاب

حجاب،‌ اطاعت خدا و رسول خدا ج

خداوند اطاعت از خود و رسولش را بر ما واجب گردانده است آنجا كه می‌فرماید:

﴿وَمَا كَانَ لِمُؤۡمِنٖ وَلَا مُؤۡمِنَةٍ إِذَا قَضَى ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥٓ أَمۡرًا أَن يَكُونَ لَهُمُ ٱلۡخِيَرَةُ مِنۡ أَمۡرِهِمۡۗ وَمَن يَعۡصِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ فَقَدۡ ضَلَّ ضَلَٰلٗا مُّبِينٗا٣٦ [الأحزاب: ۳۶]

«كاری كه خدا و پیامبرش در آن داوری نمایند، هیچ مرد و زن مؤمنی در آن كار، از خود اختیاری ندارند. و هر كس از دستور خدا و پیامبرش، سرپیچی نماید، دچار گمراهی كاملاً آشكاری می‌گردد».

و همچنین می‌فرماید:

﴿فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤۡمِنُونَ حَتَّىٰ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيۡنَهُمۡ ثُمَّ لَا يَجِدُواْ فِيٓ أَنفُسِهِمۡ حَرَجٗا مِّمَّا قَضَيۡتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسۡلِيمٗا ٦٥ [النساء: ۶۵].

«نه!…به پروردگارت سوگند كه آنان مؤمن بشمار نمی‌آیند تا زمانی كه تو را در اختلافات‌شان داور قرار ندهند. و سپس، در دلهایشان از داوری تو ملالی به خود راه ندهند و كاملاَ تسلیم قضاوت تو باشند».

و خداوند زنان را به حجاب امر نموده است آنجاییكه می‌فرماید:

﴿وَقُل لِّلۡمُؤۡمِنَٰتِ يَغۡضُضۡنَ مِنۡ أَبۡصَٰرِهِنَّ وَيَحۡفَظۡنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنۡهَاۖ وَلۡيَضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ [النور: ۳۱]

«به زنان مؤمن بگو: چشم‌های خود را ـ از نامحرمان ـ پایین اندازند، عورت‌های خود را حفظ نمایند و زینت خویش را آشكار نكنند مگر آن مقدار كه ظاهر است و روسری‌هایشان را بر گریبانشان بیندازند».

و در جایی دیگر می‌فرماید:

﴿وَقَرۡنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجۡنَ تَبَرُّجَ ٱلۡجَٰهِلِيَّةِ ٱلۡأُولَىٰ [الأحزاب: ۳۳]

«در خانه‌هایتان بمانید و همچون جاهلیت پیشین ـ در میان مردم ـ با آشكار ساختن اندام و زیورآلات خود، ظاهر نشوید».

و همچنین می‌فرماید:

﴿وَإِذَا سَأَلۡتُمُوهُنَّ مَتَٰعٗا فَسۡ‍َٔلُوهُنَّ مِن وَرَآءِ حِجَابٖۚ ذَٰلِكُمۡ أَطۡهَرُ لِقُلُوبِكُمۡ وَقُلُوبِهِنَّ [الأحزاب: ۵۳].

«هنگامی كه از همسران پیامبر ج كالا و متاعی خواستید از پشت پرده بخواهید. این كار برای پاكی دلهای شما و آنان بهتر است».

و بعد از چند آیه می‌فرماید:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّبِيُّ قُل لِّأَزۡوَٰجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡهِنَّ مِن جَلَٰبِيبِهِنَّ [الأحزاب: ۵۹].

«ای پیامبر! به همسران و دختران خود و زنان مؤمنان بگو:‌ روپوش‌های خود را به خوبی بر خود، بیاندازند».

رسول اكرم ج می‌گوید:‌ «زن، عورت است». یعنی: ستر و پوشش برای او واجب است.

حجاب، عفاف است

خداوند تعهد به حجاب را نشانه عفت و پاكدامنی قرار داده است:

﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّبِيُّ قُل لِّأَزۡوَٰجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡهِنَّ مِن جَلَٰبِيبِهِنَّۚ ذَٰلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَ [الأحزاب: ۵۹] .

«ای پیامبر! به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو:‌ روپوش‌های خود را به خوبی بر خود بیاندازند. با این پوشش، بهتر عفت و پاكدامنی آنها شناخته می‌شود در نتیجه ـ از طرف افراد مریض ـ مورد اذیت و آزار قرار نمی‌‌گیرند».

آیه، آشاره به این مطلب دارد كه شناختن محاسن و زیبایی‌های زن از طرف افراد نامحرم، باعث اذیت و آزار وی می‌شود و خویشاوندانش را هم در فتنه و دردسر می‌اندازد.

و خداوند به زنان سالخورده‌ای كه مورد تمایل و پذیرش مردان نیستند، اجازه داده تا روپوش‌ها را بر زمین بگذارند و صورت و دو كف دست را ظاهر سازند. در همین راستا می‌فرماید:

﴿وَٱلۡقَوَٰعِدُ مِنَ ٱلنِّسَآءِ ٱلَّٰتِي لَا يَرۡجُونَ نِكَاحٗا فَلَيۡسَ عَلَيۡهِنَّ جُنَاحٌ أَن يَضَعۡنَ ثِيَابَهُنَّ غَيۡرَ مُتَبَرِّجَٰتِۢ بِزِينَةٖ [النور: ۶۰]

«و بر زنان از كار افتاده و سالخورده‌ای كه دیگر امیدی به نكاح ندارند، گناهی نیست كه لباس‌هایشان را به زمین بگذارند بدون اینكه هدف، خودنمایی و ظاهر كردن زیورآلات باشد».

و به دنبال آن، به بیان مستحب و شكل بهتر و كامل‌تر آن می‌پردازد و می‌فرماید:

﴿وَأَن يَسۡتَعۡفِفۡنَ خَيۡرٞ لَّهُنَّۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٞ [النور: ۶۰]

«و اگر آنها راه عفت را در پیش گیرند ـ و روپوش‌هایشان را به زمین نگذارند ـ برای آنها بهتر است و خداوند سخنان را می‌شنود و نیت‌ها را می‌داند».

ملاحظه می‌كنیم كه خداوند حجاب را حتی برای زنان سالخورده، عفت و پاكدامنی نامیده، پس آیا حجاب برای زنان جوان، عفت و پاكدامنی نیست؟

حجاب، پاكیزگی و دوری از آلودگی است

خداوند می‌فرماید:

﴿وَإِذَا سَأَلۡتُمُوهُنَّ مَتَٰعٗا فَسۡ‍َٔلُوهُنَّ مِن وَرَآءِ حِجَابٖۚ ذَٰلِكُمۡ أَطۡهَرُ لِقُلُوبِكُمۡ وَقُلُوبِهِنَّ [الأحزاب: ۵۳]

«هنگامی كه كالا و متاعی ـ از وسایل منزل ـ از آنها یعنی همسران پیامبر، خواستید، از پشت پرده، بخواهید. این كار، برای پاكی دلهای شما و دلهای آنان، بهتر است».

خداوند در این آیه، حجاب را پاكی و طهارت دلهای مردان و زنان مؤمن، نامیده است. زیرا اگر چشم، چیزی را نبیند، دل آرزوی آن را نمی‌كند. اما اگر چشم، چیزی را ببیند، شاید دل آرزو كند و مشتاق آن گردد شاید هم آرزو نكند و مشتاق آن نگردد.‌ اینجاست كه اگر چشم، نبیند، دل پاكتر می‌ماند و انسان كمتر دچار فتنه و فساد می‌شود. زیرا حجاب، امید دلهای مریض را قطع می‌كند. خداوند می‌فرماید:

﴿فَلَا تَخۡضَعۡنَ بِٱلۡقَوۡلِ فَيَطۡمَعَ ٱلَّذِي فِي قَلۡبِهِۦ مَرَضٞ [الأحزاب: ۳۲].

«با صدای نرم و نازک، صحبت نكنید كه بیماردلان به شما چشم طمع بدوزند».

حجاب، پوشش است

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «خداوند بسیار پرده پوش و با حیا است و حیاء و ستر را دوست دارد». و همچنین می‌فرماید: «هر زنی، لباسش را خارج از خانه‌اش، بیرون بیاورد، خداوند پرده‌اش را می‌درد». یعنی پاداش از جنس عمل است.

حجاب، تقوا است

خداوند می‌فرماید:

﴿يَٰبَنِيٓ ءَادَمَ قَدۡ أَنزَلۡنَا عَلَيۡكُمۡ لِبَاسٗا يُوَٰرِي سَوۡءَٰتِكُمۡ وَرِيشٗاۖ وَلِبَاسُ ٱلتَّقۡوَىٰ ذَٰلِكَ خَيۡرٞ [الأعراف: ۲۶].

«ای فرزندان آدم! ما لباسی برای شما درست كردیم كه هم عورات شما را می‌پوشاند و هم مایه تجمل و زیبایی شما می‌‌گردد اما بدانید كه لباس تقوا، بهترین لباس است».

حجاب، ایمان است

خداوند فقط زنان مؤمن را مخاطب قرار می‌دهد و می‌فرماید: ﴿وَقُل لِّلۡمُؤۡمِنَٰتِ «و به زنان مؤمن بگو…» و همچنین می‌گوید: ﴿وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ «همسران مؤمنان». و هنگامی كه گروهی از زنان قبیله بنی‌تمیم نزد ام‌المؤمنین عائشه صدیقه رضی‌الله عنها آمدند و لباسهای نازكی به تن داشتند، حضرت عائشه ل فرمودند‌: «اگر شما مؤمن هستید، این لباس، لباس مؤمنان نیست. و اگر مؤمن نیستید، می‌توانید از این لباسها بهره‌مند گردید».

حجاب، حیا است

آن حضرت ج می‌فرماید:‌ «هر دین، اخلاقی دارد و اخلاق دین اسلام، حیا است». و در جایی دیگر می‌فرماید:‌ «حیا از ایمان است و جای ایمان در بهشت است».

و همچنین می‌فرماید: «حیا و ایمان به هم پیوسته‌اند اگر یكی برداشته شود، دیگری هم برداشته می‌شود». و ام‌المؤمنین حضرت عائشه ل می‌فرماید:‌ «به خانه‌ای كه رسول ‌الله ج وپدرم در آن دفن شده بودند‌،‌ وارد می‌شدم و لباسم را به زمین می‌‌گذاشتم و با خود می‌گفتم:‌ یكی شوهرم و دیگری پدرم است. اما سوگند به خدا، از وقتی كه عمر س در آنجا دفن گردید، هر وقت، وارد خانه می‌شدم به علت شرم و حیا از عمر، لباسم را محكم به بدنم می‌بستم». درنتیجه حجاب موافق و سازگار با حیایی است كه در خلقت زن، نهفته است.

حجاب، عزت است

همچنین حجاب با عزتی كه طبیعت مرد براساس آن سرشته شده است، تناسب و سازگاری دارد. البته با طبیعت همان مردی كه از فطرت سلیم برخوردار است و دوست ندارد چشم‌های خائن،‌ به همسر و دخترانش نگاه كنند.

اگر به تاریخ، نظرى بیفكنیم،‌ مى‌بینیم كه چه بسیارند جنگهایى كه در زمان جاهلیت و اسلام به خاطر حمیت و غیرت بر حرمت زنان به وقوع پیوسته است. حضرت على س در دوران خلافتش می‌فرماید:‌ «به من خبر رسیده است كه زنان شما در بازارها، دوشادوش مردان كافر راه می‌روند. آیا غیرت شما به حركت درنمی‌آید؟ این را بدانید كسی كه غیرت ندارد، هیچ خیری در او نیست».

عیوب بی‌حجابی

بی‌حجابی نافرمانی خدا و پیامبر است

كسی كه از خدا و پیامبرش نافرمانی كند، فقط به خودش ضرر می‌رساند و به خدا هیچ ضرری نمی‌رساند،. پیامبراكرمج می‌فرماید:‌ «همه امتم وارد بهشت می‌شوند مگر كسی كه خودداری نماید». صحابه پرسیدند:‌ ای رسول خدا! چه كسی خودداری می‌كند؟ فرمود:‌ «كسی كه مرا اطاعت كند، وارد بهشت می‌شود و كسی كه مرا نافرمانی كند، در واقع، خودداری نموده است».

بی‌حجابی گناهی بزرگ و مهلك است

امیمه دختر رقیقه خدمت پیامبر اكرم ج آمد تا با وی بیعت نماید. پیامبر اكرم ج فرمود: «با تو بیعت می‌كنم كه به خداوند شرک نورزی، دزدی نكنی، مرتكب عمل زنا نشوی، فرزندت را به قتل نرسانی، ‌به مردم تهمت و افتراء نبندی، نوحه نخوانی و مانند جاهلیت گذشته، خودت را میان بیگانگان به نمایش نگذاری». ملاحظه می‌كنیم كه در این حدیث، پیامبر اكرم ج بی‌حجابی را در كنار بزرگترین گناهان كبیره و هلاك‌كننده ذكر نموده است.

بی‌حجابی باعث لعنت ‌و دوری‌ از رحمت ‌خدا می‌شود

پیامبر ج می‌فرماید:‌ «به زودی در پایان امت من، زنانی می‌آیند كه به ظاهر، لباس پوشیده‌اند ولی در واقع، عریان و لخت‌اند. آنها را لعنت كنید زیرا آنها ملعون‌اند».

بی‌حجابی از صفات جهنمیان است

رسول ‌الله ج می‌فرماید:‌ «دو گروه از جهنمیانند كه من آنها را ندیده‌ام: گروهی تازیانه‌هایی مانند دم گاو به دست دارند و مردم را تازیانه می‌زنند و گروه دوم، زنانی هستند كه به ظاهر، لباس پوشیده‌اند ولی در واقع، عریان و لخت‌اند. آنها با شكل و حركات،‌ مردان بیگانه را به طرف خود جذب می‌كنند و خودشان هم به سوی مردان، تمایل دارند. سرهایشان مانند كوهان شتر است. اینها، وارد بهشت نمی‌شوند. حتی بوی بهشت هم به مشام آنها نمی‌رسد و این در حالی است كه بوی بهشت از فاصله بسیار طولانی به مشام می‌رسد».

سیاهی و تاریكی قیامت در انتظار بی‌حجابان

روایت شده است كه پیامبر اكرم ج فرمود:‌ «كسی كه بیرون از خانواده‌اش در لباس زینت،‌ خرامان راه رود، روز قیامت مانند شَبَه تاریكی است كه نوری ندارد». یعنی زنی كه برخلاف حجاب، دامن‌كشان و خرامان راه رود، روز قیامت در حالی می‌آید كه سیاه و تاریک است گویا جسمش از تاریكی ساخته شده است. این حدیث، اگرچه ضعیف بوده اما معنایش صحیح است. زیرا لذت،‌ راحت، سیری، بركت، ‌خوشبویی و نوری كه در دنیا از معصیت و نافرمانی خداوند حاصل شود، روز قیامت تبدیل به عذاب،‌ خستگی، گرسنگی، بی‌بركتی،‌ بدبویی و تاركی می‌شود. اما طاعات برعكس‌اند چنانچه بدبویی دهان روزه‌دار و خون شهید، روز قیامت، خوشبوتر از مشک می‌گردد.

بی‌حجابی نفاق است

آن حضرت ج فرمودند:‌ «بهترین زنان شما، زنانی هستند كه محبوب،‌ زائو، همدرد و موافق شما باشند به شرطی كه تقوا را رعایت كنند. و بدترین زنان شما، زنانی هستند كه حجاب را رعایت نمی‌كنند و با ناز و تكبر راه می‌روند،‌ این گروه از زنان، منافق‌اند. به همین علت، فقط تعداد كمی از زنان، وارد بهشت می‌شوند».

بی‌حجابی پرده‌دری و رسوایی است

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «هر زنی، لباسش را در غیر خانه شوهرش از تن بیرون آورد و به زمین بگذارد،‌ در حقیقت، پرده میان خود و خداوند را دریده است».

بی‌حجابی عملی زشت است

زن، عورت است و آشكار كردن عورت، عملی زشت و منفور است. خداوند می‌فرماید:

﴿وَإِذَا فَعَلُواْ فَٰحِشَةٗ قَالُواْ وَجَدۡنَا عَلَيۡهَآ ءَابَآءَنَا وَٱللَّهُ أَمَرَنَا بِهَاۗ قُلۡ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَأۡمُرُ بِٱلۡفَحۡشَآءِۖ أَتَقُولُونَ عَلَى ٱللَّهِ مَا لَا تَعۡلَمُونَ ٢٨ [الأعراف: ۲۸].

«آنها هنگامی كه كاری زشت انجام می‌دهند، می‌گویند:‌ پدران خود را بر این كار یافته‌ایم ـ پدران ما چنین می‌كردند ما هم از آنها پیروی می‌كنیم ـ و خدا ما را به آن دستور داده است! بگو:‌ خداوند به كار زشت، دستور نمی‌دهد. آیا چیزی را به خدا نسبت می‌دهید كه نمی‌دانید»؟

این شیطان است كه انسان را به انجام كار زشت دستور می‌دهد:

﴿ٱلشَّيۡطَٰنُ يَعِدُكُمُ ٱلۡفَقۡرَ وَيَأۡمُرُكُم بِٱلۡفَحۡشَآءِ[البقره: ۲۶۸]

«شیطان به شما وعده فقر و تهیدستی می‌دهد و شما را به انجام كارهای زشت، دستور می‌دهد».

زن بی‌حجاب، ویروسی آلوده و مضر است كه به ترویج فساد و فحشاء در جامعه اسلامی می‌پردازد. خداوند می‌فرماید:

﴿إِنَّ ٱلَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ ٱلۡفَٰحِشَةُ فِي ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٞ فِي ٱلدُّنۡيَا وَٱلۡأٓخِرَةِۚ وَٱللَّهُ يَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ ١٩ [النور: ۱۹].

«بی‌گمان، كسانی كه دوست دارند اعمال زشت، میان مؤمنان پخش گردد،‌ در دنیا و آخرت، دچار عذابی دردناک خواهند شد. و خداوند ـ سرانجام و آثار مرگبار اعمال زشت را ـ می‌داند و شما نمی‌دانید».

بی‌حجابی كار شیاطین است

نگاهی به ماجرای آدم و حوا به ما نشان می‌دهد كه ابلیس،‌ این دشمن خدا، چه علاقه زیادی دارد تا عورات را آشكار سازد،‌ پرده‌های حجاب را پاره كند و به فساد و فحشاء دامن زند. می‌توان گفت كه هدف اساسی ابلیس،‌ پرده‌دری و بی‌حجابی است.‌ خداوند می‌فرماید:

﴿يَٰبَنِيٓ ءَادَمَ لَا يَفۡتِنَنَّكُمُ ٱلشَّيۡطَٰنُ كَمَآ أَخۡرَجَ أَبَوَيۡكُم مِّنَ ٱلۡجَنَّةِ يَنزِعُ عَنۡهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوۡءَٰتِهِمَآ [الأعراف: ۲۷]

«ای فرزندان آدم! ـ مواظب باشید ـ شیطان شما را نفریبد همانگونه كه پدر و مادرتان را ـ فریفت ـ و از بهشت بیرون كرد و لباس‌شان را از تن‌شان بیرون ساخت تا عورات‌شان را برای آنها نمایان سازد».

پس ابلیس، مؤسس و بنیانگذار دعوت به بی‌حجابی و لختی است و رهبر كسانی است كه حركت به اصطلاح «آزادی زن» را رهبری می‌كنند. و در واقع، رهبر و پیشوای همه كسانی است كه از او پیروی كرده و از دستورات خدا سرپیچی می‌كنند به ویژه پیشوای آن زنان بی‌حجابی است كه با بی‌حجابی خود، مسلمانان را آزار می‌دهند و جوانان‌شان را به فتنه و فساد می‌كشند. آن حضرت ج می‌فرماید:‌ «بعد از خودم،‌ هیچ فتنه‌ای نگذاشتم كه ضررش برای مردان از زنان بیشتر باشد».

بی‌حجابی كار یهود است

یهود برای نابود كردن و از بین بردن ملت‌ها از طریق زنان، تلاش زیادی نموده اند. به طوری كه مؤسسات مختلف آنها، بی‌حجابی را به عنوان یكی از برنده‌ترین سلاحها مورد استفاده قرار داده‌اند تا جاییكه رسول ‌الله ج می‌فرماید:‌ «از فتنه دنیا و فتنه زنان، پرهیز كنید. زیرا اولین فتنه در بنی‌اسرائیل از طریق زنان بود». كتاب‌های یهود هم حكایت از این دارد كه خداوند دختران صهیون را به خاطر بی‌حجابی‌شان مجازات نموده است.‌ چنانچه در فصل سوم بخش اشعیای كتاب تورات آمده است كه:‌ «خداوند به زودی دختران صهیون را به خاطر بی‌حجابی و افتخار به صدای خلخال (پای ‌برنجن) مجازات می كند و از زیورآلاتی مانند خلخال، گیسو، حلقه، النگو، ‌برقع و سربند، محروم می‌‌نماید».

با اینكه پیامبر اكرم ج از مشابهت با كفار و پیروی از راه و روش آنها به ویژه در مورد زنان، هشدار داده است اما بیشتر مسلمانان، این هشدار را نادیده گرفتند و از راه و روش كفار پیروی نمودند تا جایی كه پیشگویی رسول ‌الله ج محقق شد: «شما وجب به وجب و گام به گام از راه و روش پیشینیان پیروی می‌كنید. حتی اگر آنها داخل لانه سوسماری شده‌اند شما هم داخل می‌شوید». از آن حضرتج پرسیده شد:‌ مقصود از پیشینیان، یهود و نصاری است؟ فرمود: «پس چه كسانی است»؟

این زنانی كه امروز از زنان یهود و نصاری تقلید می‌كنند و با دستورات خدا و پیامبرش مخالفت می‌كنند، با یهودی كه مورد خشم و غضب خداوند قرار گرفته‌ چقدر نزدیک و شبیه‌اند.‌ آن یهودی كه سخنان خداوند را با شعار «سمعنا و عصینا» (شنیدیم و نافرمانی كردیم) استقبال كردند. و از طرفی با بانوان مؤمنی كه دستورات خداوند را با شعار «سمعنا وأطعنا» (شنیدیم و اطاعت كردیم) استقبال كردند، چه فاصله زیادی دارند.

خداوند می‌فرماید:

﴿وَمَن يُشَاقِقِ ٱلرَّسُولَ مِنۢ بَعۡدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ ٱلۡهُدَىٰ وَيَتَّبِعۡ غَيۡرَ سَبِيلِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ نُوَلِّهِۦ مَا تَوَلَّىٰ وَنُصۡلِهِۦ جَهَنَّمَۖ وَسَآءَتۡ مَصِيرًا ١١٥ [النساء: ۱۱۵].

«كسی كه با رسول اكرم ج مخالفت می‌كند بعد از اینكه راه هدایت برایش روشن شده است، و راهی جز راه مؤمنان در پیش گیرد، وی را به همان راهی كه در پیش گرفته، وامی‌گذاریم و در دوزخش می‌سوزانیم. و دوزخ چه جایگاه بدی است»!.

بی‌حجابی، جاهلیت است

خداوند می‌فرماید

﴿وَقَرۡنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجۡنَ تَبَرُّجَ ٱلۡجَٰهِلِيَّةِ ٱلۡأُولَىٰ [الأحزاب: ۳۳].

«در خانه‌هایتان بمانید و همچون جاهلیت پیشین ـ در میان مردم ـ با آشكار ساختن اندام و زیورآلات خود ـ ظاهر نشوید».

و پیامبر اكرم ج دعوای جاهلیت را پلید و بد خوانده و از ما خواسته تا آن را رها كنیم و دور افكنیم و همچنین در صفات آن حضرت ج آمده است كه:

﴿وَيُحِلُّ لَهُمُ ٱلطَّيِّبَٰتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡخَبَٰٓئِثَ [الأعراف: ۱۵۷].

«چیزهای پاک را برای ایشان حلال می‌‌كند و چیزهای ناپاک را بر آنان، حرام می‌كند».

پس دعوای جاهلیت، مانند بی‌حجابی جاهلیت است. هر دو بدبو و ناپاك‌اند. و رسول‌الله ج همه امور جاهلیت را ممنوع و حرام نموده است چنانچه در سخنرانی حجه ‌الوداع فرمودند: «امروز همه امور جاهلیت را زیر پا گذاشتم». فرق نمی‌كند چه بی‌حجابی جاهلیت باشد، چه دعوای جاهلیت، چه حكم جاهلیت، چه گمان جاهلیت، چه تعصب جاهلیت و چه ربای جاهلیت، همه یكسانند.

بی‌حجابی، حیوانیت، ارتجاع و عقب‌ ماندگی است

برهنگی، طبیعت و خصلت حیوانات است. هرگاه، انسان به سوی آن گرایش پیدا كند، به عقب برمی‌گردد و به مرتبه‌ای پایین‌تر از مرتبه انسانیت كه خدا به بشر ارزانی داشته و میل و گرایش به حجاب و پوشش را در نهاد و فطرت او گذاشته،‌ سقوط می‌كند. این را باید بدانیم كسانی كه بی‌حجابی و برهنگی را جمال و زیبایی می‌بینند در واقع فطرتی مریض و ذوقی واژگون دارند. و این خود، دلیل تخلف و عقب‌ماندگی آنها است.

نكته قابل ملاحظه اینست كه ترقی و پیشرفت بشر با ستر و پوشش ارتباط مستقیم دارد به طوری كه همیشه نتیجه پیشرفت،‌ گرایش به ستر و پوشش بوده است. و نكته دیگر اینكه حجاب زن با غریزه غیرت كه از روح سرچشمه و نشأت می‌گیرد، تناسب و سازگاری دارد. اما بی‌بندوباری و بی‌حجابی از شهوت نشأت می‌گیرد زیرا این شهوت است كه انسان را به بی‌حجابی و اختلاط می‌كشاند. و هر كس این روش دوم (بی‌بندوباری) را انتخاب نماید،‌ باید روش اول (حجاب و غیرت) را فدا كند و یا بی‌حجابی و اختلاط با بیگانگان، صدای غیرت را در درونش خاموش نماید. اینجاست كه بی‌حجابی دلیل بر فساد فطرت، قلت حیاء، بی‌غیرتی، كودنی و بی‌احساسی است:

لحد الـركبتين تشمرينــا
بربك أي نهر تعبرينـا
كأن الثوب ظل في صباح
يزيد تقلصاً حيناً فحينا
تظنين الرجال بلا شعور
لأنك ربما لا تشعرينا

(ای زنی كه لباست را تا زانوها بالا زده‌ای! از كدام رودخانه می‌خواهی عبور كنی و بگذری؟ لباس تو مانند سایه صبح است كه لحظه به لحظه، كوتاه‌تر می‌گردد. گمان میكنی كه مردان نمی فهمند اما در واقع این تو هستی كه نمی فهمی.

بی‌حجابی دروازة فسادی فراگیر است

كسی كه به نصوص شریعت و رویدادهای تاریخی بیندیشد، به مفاسد و ضررهای بی‌حجابی بر دین و دنیا پی خواهد برد به ویژه هنگامی كه در كنار بی‌حجابی، اختلاط زن و مرد هم باشد.

نتایج بی‌حجابی

۱- زنان بی‌حجاب در آرایش حرام و غیر شرعی برای جلب توجه هر چه بیشتر با یكدیگر به رقابت می‌پردازند به طوری كه در این راستا، ارزشهای اخلاقی پایمال و اموال زیادی حیف و میل می‌شود. و زن به شكل كالای حقیر و پستی درمی‌آید كه برای نگاه تماشاگران به بازار عرضه می‌شود.

۲- باعث فساد اخلاق مردان، به ویژه جوانان و نوجوانان می‌شود و آنان را به ارتكاب انواع كارهای زشت و حرام وامی‌دارد.

۳- روابط خانوادگی را به هم می‌زند. اعتماد افراد خانواده نسبت به یكدیگر سلب شده و باعث عدم اعتماد میان افراد خانواده و شیوع طلاق در جامعه می‌شود.

۴- با زن به عنوان وسیله‌ای تبلیغاتی یا آلت سرگرمی در زمینه‌های مختلف تجاری، رفتار می‌شود.

۵- بی‌حجابی برای خود زن نیز بد تمام می‌شود زیرا نمایش اندام، خود نوعی اعلان سوءنیت و خبث درونی است و همین امر باعث می‌شود تا مورد اذیت و آزار افراد شرور و نادان قرار گیرد.

۶- انتشار انواع بیماریها:‌ رسول ‌الله ج می‌فرماید: «هرگاه، زنا در قومی به حدی شیوع پیدا كند كه علنی و آشكار گردد، طاعون و انواع بیماری‌های بی‌سابقه میان آنها شیوع پیدا خواهد كرد».

۷- زنای با چشم به سهولت و آسانی انجام می‌گیرد. رسول ‌الله ج می‌فرماید:‌ «زنای چشم، نگاه كردن است». و حفظ و نگهداری چشم از نگاه به نامحرم كه ما برای رسیدن به رضای خدا به آن دستور داده شده‌ایم، مشكل می‌شود.

جامعه‌ای كه بر اثر بی‌حجابی دچار فساد و فحشاء شده است، سزاوار نزول عذابهای عمومی می‌گردد كه قطعاً خطرش از بمب‌های هسته‌ای و زمین‌لرزه‌ها بیشتر است. خداوند می‌فرماید:

﴿وَإِذَآ أَرَدۡنَآ أَن نُّهۡلِكَ قَرۡيَةً أَمَرۡنَا مُتۡرَفِيهَا فَفَسَقُواْ فِيهَا فَحَقَّ عَلَيۡهَا ٱلۡقَوۡلُ فَدَمَّرۡنَٰهَا تَدۡمِيرٗا ١٦ [الإسراء: ۱۶]

«هرگاه، بخواهیم شهر و دیاری را نابود كنیم، افراد ثروتمند،‌ خوشگذران و شهوتران را به قدرت می‌رسانیم، پس آنان در دیار، به فسق و فجور می‌پردازند در نتیجه، سخن ـ تهدیدآمیز ـ ما متحقق و قطعی می‌گردد و اینجاست كه آن مكان را به شدت درهم می‌كوبیم و نابود می‌كنیم».

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «اگر مردم، منكر را ببینند و آن را تغییر ندهند، به زودی خداوند آنها را دچار عذابی فراگیر و همگانی خواهد كرد».

شرایط حجاب اسلامی

اول:‌ پوشیدن همة بدن زن بنا بر قول راجح

و بعضی از علماء‌ ظاهر كردن چهره و دو كف دست را مباح دانسته‌اند. به شرط اینكه زن دچار فتنه نشود و دیگران را هم به فتنه نیندازد. یعنی:‌ زیبا نباشد و دست و صورتش را هم آرایش نكرده باشد و همچنین غالب افراد جامعه‌ای كه در آن زندگی می‌كند، افراد فاسد، فاجر و چشم‌ چران نباشند.

دوم:‌ خود حجاب، زینت نباشد

زیرا خداوند می‌فرماید:

﴿وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنۡهَا [النور: ۳۱]

«و زینت خویش را آشكار نكنند مگر آن مقدار كه ظاهر است».

و همچنین می‌فرماید:

﴿وَلَا تَبَرَّجۡنَ تَبَرُّجَ ٱلۡجَٰهِلِيَّةِ ٱلۡأُولَىٰ [الأحزاب: ۳۳]

«مانند جاهلیت پیشین ـ در میان مردم ـ با آشكار ساختن اندام و زیورآلات خود، ظاهر نشوید».

و در اصل، خداوند قانون حجاب را وضع نموده تا زینت زن پوشیده شود. پس معقول نیست كه خود حجاب، زینت باشد.

سوم:‌ ضخیم باشد، نازك و شفاف نباشد

حجاب باید ضخیم باشد. زیرا ستر و پوشش فقط با لباس ضخیم، متحقق می‌شود. اما زن در لباس شفاف هر چند به ظاهر پوشیده است اما در حقیقت، عریان و لخت است. رسول ‌الله ج می‌فرماید‌: «به زودی در پایان امت من، زنانی می‌آیند كه به ظاهر لباس پوشیده‌اند ولی در واقع، عریان و لخت‌اند، بالای سرشان مانند كوهان شتر است. آنها را لعنت كنید زیرا آنها ملعونند». و در حدیثی دیگر آمده است كه: «این زنان وارد بهشت نمی‌شوند، حتی بوی بهشت هم به مشام آنها نمی‌رسد و این در حالی است كه بوی بهشت از مسیر بسیار طولانی به مشام می‌رسد».

این حدیث، دلالت بر این دارد كه پوشیدن لباس شفاف و نازک، به طوریكه اوصاف بدن را ظاهر نماید، از گناهان كبیره شمرده می‌شود و باعث هلاكت و نابودی می‌گردد.

چهارم:‌ لباس حجاب باید فراخ و گشاد باشد، تنگ نباشد

زیرا هدف از حجاب،‌ جلوگیری از فتنه است و لباس تنگ، حجم و اندازه همه بدن یا بعضی از بدن را نشان می‌د‌هد و اعضای بدن را جلوی چشم مردان، به تصویر می‌كشد. و پر واضح است كه این نوع لباس، باعث فساد و فتنه می‌گردد.

حضرت اسامه بن زید ب می‌گوید: پیامبرخدا ج جامه ستبر و ضخیمی را كه از كتان سفید درست شده بود و دهیه كلبی به او اهداء ‌كرده بود، به من بخشید. من آن را به همسرم بخشیدم. آن حضرت ج فرمودند: «چرا آن را نمی‌پوشی»؟ گفتم: آن را به همسرم بخشیدم. پیامبر خدا ج فرمود: «به همسرت دستور بده تا زیرپوش استفاده نماید. می‌ترسم این جامه، حجم استخوانهایش را نشان دهد».

پنجم:‌ معطر و خوشبو نباشد

رسول ‌الله ج فرمودند: «هر زنی، عطر و خوشبویی استعمال كند و بر گروهی گذر نماید به طوری كه بویش به مشام آنها برسد، آن زن، زناكار است».

ششم:‌ شبیه لباس مردان نباشد

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «از ما نیستند زنانی كه خود را شبیه و مانند مردان كنند و همچنین از ما نیستند مردانی كه خود را شبیه و مانند زنان نمایند».

حضرت ابوهریره س می‌گوید: رسول ‌الله ج مردی را كه لباس زنانه بپوشد و زنی را كه لباس مردانه بپوشد، لعنت نمود.

و همچنین آن حضرت ج فرمود: «سه نفر، روز قیامت وارد بهشت نمی‌شوند و خداوند به سوی آنها نگاه نمی‌كند: فرزندی كه نافرمانی پدر و مادرش را كند،‌ و زنی كه خود را شبیه و مانند مردان نماید و مرد بی‌غیرت».

هفتم:‌ شبیه لباس زنان كافر نباشد

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «كسی كه خود را شبیه و مانند قومی نماید، از همان قوم، بشمار می‌آید». و عبدالله بن عمرو س می‌گوید:‌ هنگامی كه رسول ‌الله ج دو لباس قرمز رنگ به تنم دید، فرمود:‌ «این، لباس كافران است،‌ شما آن را نپوشید».

هشتم: هدف از آن، شهرت میان مردم نباشد

رسول ‌الله ج می‌فرماید: «كسی كه در دنیا لباس شهرت بپوشد، خداوند روز قیامت به او لباس ذلت و خواری می‌پوشاند. سپس، آتش جهنم را در آن، شعله‌ور می‌سازد».

لباس شهرت به لباسی گفته می‌شود كه هدف صاحب آن، مشهور شدن میان مردم باشد. فرقی نمی‌كند كه لباسی ارزشمند باشد و فرد آن را به خاطر افتخار به دنیا و زیورآلات آن بپوشد و یا لباسی بی‌ارزش باشد و فرد آن را برای به نمایش گذاشتن زهد و تقوایش بپوشد. به عنوان مثال: رنگی را انتخاب می‌كند كه دیگران آن را نمی‌پوشند تا مردم را به سوی خود متوجه نماید و با غرور و خودپسندی به مردم، كبر ورزد.

از بی‌حجابی نقابدار پرهیز كنید

اگر در شروط گذشته حجاب، خوب تدبر نمایید، به خوبی برای شما واضح و آشكار می‌شود كه بسیاری از زنان جوانی كه امروزه «زنان حجاب دار» نامیده می‌شوند، بهره‌ای از حجاب ندارند. اینها همان كسانی هستند كه نام گناهان را عوض می‌كنند، بی‌حجابی را حجاب، و معصیت را طاعت، نام می‌گذارند.

دشمنان بیداری اسلامی تلاش زیادی نمودند تا با دستگیری، زندان و شكنجه نمودن افراد، بیداری اسلامی را در نطفه خفه نمایند، اما خداوند توطئه آنها را نقش بر آب كرد و مردان و زنان مؤمن بر طاعت پروردگارشان ثابت و استوار ماندند.

بعد از اینكه شكنجه و زندان، سودی نبخشید،‌ دشمنان اسلام، تغییر روش دادند و به این فكر افتادند تا با روشی پلید، بیداری اسلامی را از مسیر ربانی‌اش، منحرف كنند.

در نتیجه، به ترویج شكل‌های جدیدی از حجاب به نام «راه حل وسط» پرداختند تا بدین‌صورت ـ به گمان آنها ـ زن حجابدار، پروردگارش را خوشنود و راضی نماید و در عین حال، هماهنگ با جامعه پیش رود و قشنگی و زیبایی‌اش را نیز حفظ نماید.

پارچه‌فروشان هم به علت انتشار حجاب شرعی از كساد تجارت‌شان به وحشت افتادند. اینجا بود كه بازارها را با نمونه‌هایی مسخ شده از حجاب، تحت عنوان «حجاب مد روز»، پر نمودند. این نوع حجاب، هر چند در ابتداء با نوعی احتیاط، محافظه‌كاری و انكار مواجه گردید اما دیری نگذشت كه انتشار پدیده حجاب شرعی و به دنبال آن، فشار اجتماعی كه بر اثر انتشار حجاب شرعی ایجاد شده بود، بسیاری از بی‌حجابان را ناگزیر ساخت تا برای نجات از فشار اجتماعی با شتاب و عجله راه حل وسط را انتخاب نمایند و بدین‌ترتیب با گذشت زمان، بی‌حجابی نقابدار كه آن را «حجاب مد روز» نامیدند، در جامعه منتشر گردید. آنانی كه حجاب مد روز می‌پوشند و فكر می‌كنند كه بهترین دختران و زنان مسلمان هستند، باید بدانند كه بهره‌ای از حجاب نداشته و حجاب با آنها بیگانه است چنانچه شاعر می‌گوید:

إن ينتسبن إلى الحجاب
فـإنه نسـب الـدخـيل

(اگرچه آنها خود را به حجاب نسبت می‌دهند و حجابدار می‌دانند اما حجاب با آنها بیگانه است).

پس ای خواهری كه «حجاب مد روز» را پوشیده‌ای و زیبایی‌هایت را در معرض دید بیگانگان گذاشته‌ای! مبادا باورت شود كه حجابت، حجابی شرعی است، آن حجابی كه باعث رضای خدا و رسولش می‌شود و مبادا فریب تبریك‌گویان حجابت را بخوری،‌ آن كسانی كه حجاب غیرشرعی‌ات را تبریک می‌گویند و نصیحت را از تو، دریغ می‌دارند.

خواهر عزیزم! مبادا دچار فریب شوی و به خودت تلقین كنی كه:‌ «من از كسانی كه كاملاً بی‌حجاب‌اند،‌ بهترم». زیرا الگوپذیری از انسانهای بد، درست نیست. و این را بدان كه آتش جهنم، منزلت‌های نزولی دارد همانطوری كه بهشت، درجه‌های صعود دارد. پس بر تو واجب است تا از آن خواهرانی كه به حجاب شرعی با تمام شرایطش، متعهد هستند،‌ پیروی نمایی.

از رسول ‌الله ج روایت شده ا ست كه فرمود: «در امور دنیا به كسانی بنگرید كه سطح زندگی آنها از سطح زندگی شما پایین‌تر است و در امور دینی به كسانی بنگرید كه از شما متدین‌ترند». با این نگرش،‌ نعمت‌هایی را كه خداوند به شما ارزانی داشته، تحقیر نمی‌كنید.

عمربن خطاب س این آیه را تلاوت فرمود:

﴿إِنَّ ٱلَّذِينَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱسۡتَقَٰمُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحۡزَنُواْ وَأَبۡشِرُواْ بِٱلۡجَنَّةِ ٱلَّتِي كُنتُمۡ تُوعَدُونَ ٣٠ [فصلت: ۳۰].

«كسانی كه گفتند:‌ پروردگار ما الله است سپس ـ بر این گفته خویش ـ استقامت نمودند و پابرجا ماندند، فرشتگان بر آنان فرود می‌آیند ـ و مژده می‌دهند كه ـ نترسید و غمگین نباشید و بشارت باد شما را به بهشتی كه ـ توسط پیامبران ـ به شما وعده داده می‌شد».

سپس فرمود: سوگند به خدا كه این گروه، برای رضای خداوند بر طاعت و عبادت استقامت كردند و مانند روباه با مكر و حیله این طرف و آن طرف نرفتند.

حسن بصری / می‌گوید: «هرگاه شیطان به تو نگاه كند و تو را ثابت و پایدار در طاعت و عبادت ببیند، و هر بار كه به سراغت بیاید همچنان تو را در طاعت و عبادت ببیند، تو را رها می‌كند و به حال خودت می‌گذارد. اما اگر هر بار حالتی داشتی، شیطان در تو طمع می‌كند».

پس ای خواهر عزیزم! راه استقامت و هدایت را در پیش گیر به طوری كه هیچ انحراف و گمراهی در آن، راه نداشته باشد. و خالصانه توبه كن و به سوی خدا بازگرد به طوری كه بعد از توبه و بازگشت، دچار معصیت و نافرمانی نشوی.

﴿وَتُوبُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ [النور: ۳۱]

«ای مؤمنان! همگی توبه كنید و به سوی خدا برگردید تا رستگار شوید».

شنیدیم و اطاعت كردیم

مسلمان راستین، دستورات پروردگارش را می‌پذیرد و به ترجمه این دستورات در زندگی عملی‌اش، مبادرت می‌ورزد. زیرا وی دین خدا را دوست داشته و برای آن ارزش قائل است و به قوانین آن، افتخار می‌كند. همچنین مسلمان،‌ سنت‌های رسول ‌الله ج را می شنود و به آنها عمل می‌كند بدون اینكه به گرایش توده‌های گمراه و سرگردان بشری كه حقیقت خویش را فراموش كرده و از سرنوشتی كه در انتظار آنهاست غافلند، ‌اهمیت دهد.

خداوند ایمان را از كسانی كه از خدا و رسولش پیروی نمی‌كنند، نفی نموده است:

﴿وَيَقُولُونَ ءَامَنَّا بِٱللَّهِ وَبِٱلرَّسُولِ وَأَطَعۡنَا ثُمَّ يَتَوَلَّىٰ فَرِيقٞ مِّنۡهُم مِّنۢ بَعۡدِ ذَٰلِكَۚ وَمَآ أُوْلَٰٓئِكَ بِٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٤٧ وَإِذَا دُعُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ لِيَحۡكُمَ بَيۡنَهُمۡ إِذَا فَرِيقٞ مِّنۡهُم مُّعۡرِضُونَ ٤٨ [النور: ۴۷– ۴۸].

«می‌گویند: به خدا و پیامبر، ایمان آوردیم و پیروی می‌كنیم. بعد از آن، گروهی از آنها نافرمانی می‌كنند،‌ اینها در حقیقت، مؤمن نیستند. و هنگامی كه به سوی خدا و پیامبرش فراخوانده شوند تا ـ پیامبر ج ـ میان آنها داوری كند،‌ گروهی از آنها اعراض و روی گردانی می‌كنند».

این آیـات، همچنان ادامه دارد تا اینكه خداوند می‌فرمایـد:

﴿إِنَّمَا كَانَ قَوۡلَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ إِذَا دُعُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ لِيَحۡكُمَ بَيۡنَهُمۡ أَن يَقُولُواْ سَمِعۡنَا وَأَطَعۡنَاۚ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ ٥١ وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَيَخۡشَ ٱللَّهَ وَيَتَّقۡهِ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَآئِزُونَ ٥٢ [النور: ۵۱ – ۵۲].

«مؤمنان هنگامی كه به سوی خدا و پیامبرش فراخوانده شوند تا میان آنان داوری كند، آنان سخنی به جز «شنیدیم و اطاعت كردیم» ندارند. ایشان، رستگاران واقعی‌اند و هر كس از خدا و پیامبرش، پیروی نموده، از خدا بترسد و راه تقوا را در پیش گیرد، اینها رستگاران حقیقی‌اند و به مقصود رسیده‌اند».

صفیه دختر شیبه می‌گوید: روزی ما نزد حضرت عائشه ل بودیم كه صحبت از زنان قریش و فضیلت آنها شد. حضرت عائشه ل فرمودند:‌ زنان قریش، زنانی بسیار فاضل و بزرگوار هستند اما سوگند به خدا كه من، ‌در تصدیق كتاب خدا و ایمان به قرآن، زنانی بهتر از زنان انصار، سراغ ندارم.‌ هنگامی كه این آیه سوره نور نازل گردید وخداوند فرمود:

﴿وَلۡيَضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ [النور: ۳۱] «زنان باید روسریهایشان را بر گریبانهایشان بیندازند»،‌ ـ مردان انصار به خانه‌هایشان برگشتند و آیاتی را كه درباره حجاب نازل شده بود، تلاوت نمودند. هر مرد، برای همسرش، دخترش و همه خویشاوندانش تلاوت می كرد. و هر زن، بعد از شنیدن این آیات، چون باور و ایمان به كتاب خدا داشت، فوری چادرش را برمی داشت و به سرش می پیچید. و هنگامی كه با همین حالت برای نماز صبح، پشت سر رسول خدا ج حاضر شدند ـ وقتی به سوی آنها نگاه می كردی ـ گویا بر سرشان كلاغ‌هایی نشسته است».

در نتیجه، در برابر دستور خدا هیچ كس، حق انتخاب ندارد. و در پیروی از دستورات خدا نباید هیچ شک و تردیدی به خود راه دهیم. پس ای خواهر مسلمان! توبه كن و بسوی خدا برگرد و از كلماتی مانند بزودی توبه می كنم، بزودی نماز می خوانم و بزودی حجاب را رعایت می كنم، پرهیز كن. زیرا به تأخیر انداختن توبه، گناهی است كه خودش نیاز به توبه دارد. بلكه سخن حضرت موسی  را تكرار كن و بگو: ﴿وَعَجِلۡتُ إِلَيۡكَ رَبِّ لِتَرۡضَىٰ [طه: ۸۴] «پروردگارا! به سوی تو شتاب نمودم تا خوشنود شوی».

و آنچه را مردان و زنان مؤمن قبل از تو گفتند، وِرد زبانت كن: ﴿سَمِعۡنَا وَأَطَعۡنَاۖ غُفۡرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيۡكَ ٱلۡمَصِيرُ [البقرة: ۲۸۶] «شنیدیـم و اطاعـت كـردیـم. پـروردگارا! مـغفرت تـو را می خواهیم و بازگشت ما بسوی توست».

وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالـمين

پایان ترجمه: ۲۱ شعبان ۱۴۲۰ هـ . ق. شارجه