یات دیگر فرموده: «إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعاً». و جملة: أَيهُمْ أَشَدُّ عَلَى الرَّحْمَنِ عِتِيا دلالت دارد که خدا بزرگانشان را که تمرد بیشتری داشته و سد راه خدا شده و سرکش‌تر و موجب گمراهی پیروانش شده از میان آنان جدا می‌کند و مصداق «زِدْنَاهُمْ عَذَاباً فَوْقَ الْعَذَابِ» می‌نماید. آیه 71 الی 72
متن آیه:
وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَقْضِيا(مريم/71) ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوْا وَنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيا(مريم/72)
ترجمه: و احدی از شما نیست مگر اینکه وارد دوزخ می‌شود و این بر پروردگارت حتم و شدنی است(71) سپس آنان را که پرهیز کرده‌اند نجات می‌دهیم و ستمگران را در آن بزانو در آمده رها می‌کنیم(72). 
نکات: جملة: وَإِنْ مِنْكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا، دلالت دارد که تمام افراد مؤمن و کافر وارد دوزخ می‌شوند. اشکال شده که حق‌تعالی دربارة مؤمنین فرموده: «أُولَئِكَ عَنْهَا مُبْعَدُونَ» و فرموده: «لا يَسْمَعُونَ حَسِيسَهَا» پس چگونه وارد دوزخ می‌شوند؟ در جواب آن می‌توان گفت: مقصود از ورود ؛ قرب دوزخ است چنانکه در سورة قصص راجع به حضرت موسی(ع) وقتی نزدیک چاه آب آمد، خدا فرموده: «وَلَمَّا وَرَدَ مَاءَ مَدْيَنَ»، که مقصود آن نیست حضرت موسی به داخل چاه رفت. جواب دیگر اینکه؛ باشد با اینکه حقیقتا وارد دوزخ می‌شوند حق‌تعالی آتش را از ایشان دور می‌کند و صداهای هولناک آن را به گوش آنان نمی‌رساند و این جواب با جملة نُنَجِّي سازش بیشتری دارد، و این ورود فوائدی دارد: اول اینکه چون خارج شدند سرورشان زیادتر می‌گردد. دوم اینکه اهل آتش که خروج ایشان را می‌بینند غم و حزنشان زیاد می‌شود و التذاذ مؤمنین به نعیم بهشت افزون می‌گردد و بیشتر شکر و حمد خدا را بجا می‌آورند. آیه 73 الی 74
متن آیه:
وَإِذَا تُتْلَى عَلَيهِمْ آياتُنَا بَينَاتٍ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَي الْفَرِيقَينِ خَيرٌ مَقَامًا وَأَحْسَنُ نَدِيا(مريم/73) وَكَمْ أَهْلَكْنَا قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْنٍ هُمْ أَحْسَنُ أَثَاثًا وَرِئْيا(مريم/74)
ترجمه: و چون آیات روشن ما بر ایشان تلاوت می‌شود آنان که کافر باشند به مؤمنین می‌گویند کدام یک از این دو فریق (ما و شما) مقام بهتر و مجلس نیکوتری دارد(73) و چه بسیار از مردم قرن‌های گذشته را هلاک کردیم که آنان اثاث و منظرة بهتری داشتند(74). 
نکات: وقتی آیات عذاب و ثواب بر کفار مکه قرائت می‌شد کفار خود را زینت کرده با لباس‌های فاخر می‌دیدند و مسلمین را در فشار و فقر، و لذا می‌گفتند: ما نزد خدا گرامی‌تر از شمائیم و مجالس ما پر نعمت‌تر و آزادتر است. خدای تعالی آیات فوق را در جواب ایشان نازل نموده است. آیه 75 الی 76
متن آیه:
قُلْ مَنْ كَانَ فِي الضَّلَالَةِ فَلْيمْدُدْ لَهُ الرَّحْمَنُ مَدًّا حَتَّى إِذَا رَأَوْا مَا يوعَدُونَ إِمَّا الْعَذَابَ وَإِمَّا السَّاعَةَ فَسَيعْلَمُونَ مَنْ هُوَ شَرٌّ مَكَانًا وَأَضْعَفُ جُنْدًا(مريم/75) وَيزِيدُ اللَّهُ الَّذِينَ اهْتَدَوْا هُدًى وَالْبَاقِياتُ الصَّالِحَاتُ خَيرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيرٌ مَرَدًّا(مريم/76)
ترجمه: بگو: هر کس در گمراهی باشد باید خدای رحمن او را مدد دهد مدد کافی تا وقتی که ببینند آنچه وعده داده می‌شوند؛ یا عذاب و یا قیامت را، پس بزودی خواهند دانست که چه کس جایش بدتر و لشکرش ناتوانتر است(75) و خدا برای آنان که خوانان هدایتند هدایت می‌افزاید و کردارهای شایسته که باقی بماند نزد صاحب اختیارت پاداش بهتر و نتیجه‌اش خوب‌تر است(76). 
نکات: خدای تعالی همه کس را مدد می‌دهد چه گمراهان و چه هدایت یافتگان، و چون این امر نزد حق‌تعالی حتمی است به صیغة امر بیان کرده و فرموده: فَلْيمْدُدْ تا شنونده مسلم بداند. و در مقابل کفار که گفتند: أَي الْفَرِيقَينِ خَيرٌ مَقَامًا؟ خدا در اینجا فرموده فَسَيعْلَمُونَ مَنْ هُوَ شَرٌّ مَكَانًا. و در مقابل گفتة ایشان: وَأَحْسَنُ نَدِيا؟ فرموده: وَأَضْعَفُ جُنْدًا. و در مقابل گفتة ایشان أَحْسَنُ أَثَاثًا وَرِئْيا، فرموده: وَالْبَاقِياتُ الصَّالِحَاتُ خَيرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ... و مقصود از جملة: إِمَّا الْعَذَابَ ، ذلت و فقر و مرض و خوف دنیا و تسلط مؤمنین است بر ایشان. آيه 74
متن آيه:
ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُکُم مِّن بَعْدِ ذَلِکَ فَهِيَ کَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً وَإِنَّ مِنَ الْحِجَارَةِ لَمَا يَتَفَجَّرُ مِنْهُ الأَنْهَارُ وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا يَشَّقَّقُ فَيَخْرُجُ مِنْهُ الْمَاء وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا يَهْبِطُ مِنْ خَشْيَةِ اللّهِ وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

ترجمه: سپس دلهای شما قسی شد بعد از این همه آیات، که مانند سنگ و یا سخت تر شد از جهت قساوت، و حقا بعضی از سنگها می‌شکافد و از آب جاری می‌گردد، و به راستی پاره‌ای از آنها از ترس خدا فرود می‌آید و خدا از کردار شما غافل نیست.(74) 
نکات: پس از آنکه مقداری از تاریخ یهود بیان شد، در این آیه ذکر شده که آیات إلهی در دلشان اثر نمی‌کند و از سنگدلی از سنگ بدترند زیرا سنگ فوائدی دارد و گاهی سرچشمة آبی می‌باشد مقصود این است که مسلمین بیدار باشند و گول ایشان را نخورند. و ضمیر «مِنْهَا لَمَا يَهْبِط» برمی‌گردد به قلوب، و اگر برگردد به حجاره خشیت آن مجازی است.آیه 77 الی 82
متن آیه:
أَفَرَأَيتَ الَّذِي كَفَرَ بِآياتِنَا وَقَالَ لَأُوتَينَّ مَالًا وَوَلَدًا(مريم/77) أَطَّلَعَ الْغَيبَ أَمِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمَنِ عَهْدًا(مريم/78) كَلَّا سَنَكْتُبُ مَا يقُولُ وَنَمُدُّ لَهُ مِنَ الْعَذَابِ مَدًّا(مريم/79) وَنَرِثُهُ مَا يقُولُ وَيأْتِينَا فَرْدًا(مريم/80) وَاتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ آلِهَةً لِيكُونُوا لَهُمْ عِزًّا(مريم/81) كَلَّا سَيكْفُرُونَ بِعِبَادَتِهِمْ وَيكُونُونَ عَلَيهِمْ ضِدًّا(مريم/82)
ترجمه: آیا دیدی آنکه به آیات ما کافر شد و گفت: البته مال و فرزند داده شوم(77) آیا بر غیب اطلاع یافته یا نزد خدای رحمن پیمانی گرفته(78) نه چنانست خواهیم نوشت آنچه می‌گوید ( و عذاب او را طولانی کنیم) و شکنجة او را کشش دهیم کشش کاملی(79) و به ارث می‌آریم آنچه می‌گوید و تنها به سوی ما می‌آید(80) و غیر خدا معبودانی گرفتند تا برای ایشان عزتی باشد(81) نه چنین است بزودی بندگی ایشان را انکار کنند و مخالف و ضد بر ایشان می‌شود(82). 
نکات: این آیات در حق ولید بن مغیره و عاص بن وائل نازل شده زیرا خباب بن الارث گفت: من از عاص طلبی داشتم از او مطالبه کردم، گفت: نخواهم داد تا به محمد کافر شوی، گفتم: ممکن نیست. گفت: اگر من بمیرم مبعوث خواهم شد؟ گفتم: بلی، گفت: چون مبعوث شوم برای من مال و فرزندی خواهد بود، به تو عطا خواهم کرد و شما گمان می‌کنید در بهشت طلا و نقره و حریر است من دین تو را از آنها خواهم داد. و مشرکین به بت